Τι κρύβεται στην επεξεργασία φωτογραφιών;

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της φωτογραφικής δραστηριότητας

Όσο μεγάλη σημασία διαδραματίζει η λήψη των φωτογραφιών άλλο τόσο σημαντική είναι και η επεξεργασία τους. Ο κλάδος του photo editing είναι πολύ μεγάλος και εμπλέκει αρκετές επαγγελματικές δραστηριότητες. Ένας φωτογράφος οφείλει να γνωρίζει ενδελεχώς το κομμάτι της επεξεργασίας παρόλο που είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες του γραφίστα. Ας δούμε τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για ένα σωστό editing.

Επεξεργασία φωτογραφιών

Ομοιομορφία και αισθητική

1

Οι εικόνες αποτελούν το στυλ ενός φωτογράφου. Έχει αναλυθεί εδώ το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αισθητική στις φωτογραφίες ενός καλλιτέχνη. Έτσι λοιπόν στην επεξεργασία θα δοθούν στοιχεία όπως το color grading (χρωματισμός) τα οποία θα δημιουργήσουν μια παλέτα χρωμάτων που είναι ευχάριστη για το μάτι του θεατή. Όταν βλέπει κάποιος για παράδειγμα φωτογραφίες γάμου θα πρέπει από την πρώτη μέχρι την τελευταία εικόνα να νιώθει μια αρμονία. Εάν λείπει αυτό τότε δημιουργείται ένα εντελώς ασύνδετο αποτέλεσμα που καταλήγει να φαίνεται "παράφωνο".

Φωτογράφιση γάμου στο Miraggio

Ψυχολογία χρωμάτων

2

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ασυναίσθητα στις ταινίες του κινηματογράφου το πόσο διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν και να αποδώσουν καλύτερα αυτό που βλέπουμε. Πολύ συνοπτικά θα αναφερθεί πως τα ζεστά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να δείξουμε χαρούμενες, ρομαντικές, ερωτικές στιγμές. Ενώ τα ψυχρά χρώματα (μπλε, άσπρο, πράσινο) χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να δείξουμε κάτι που περιλαμβάνει άγχος, αγωνία, θλίψη. Δεν είναι τυχαίο που σε ρομαντικές ταινίες θα δούμε "πορτοκαλί" color grading ενώ σε θρίλερ θα δούμε μπλε χρωματισμούς. Έτσι και στο editing φωτογραφιών γάμου και βάπτισης, επειδή δείχνουν στιγμές γεμάτες χαρά και συναισθήματα χρησιμοποιούμε θερμά χρώματα. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με την ψυχολογία χρωμάτων.

  • Όλα ξεκινούν από τη σωστή λήψη. Έχοντας κάνει την σωστή προεργασία κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης τότε όλα γίνονται πιο εύκολα. Όλες οι φωτογραφίες εισάγονται στο Adobe Lightroom και εκεί ξεκινάει το πρώτο στάδιο της διαλογής. Διαλέγουμε τις καλύτερες φωτογραφίες μιας εκδήλωσης, αφαιρώντας όλες όσες δεν θα παραδοθούν στον πελάτη. Πρόκειται για εικόνες με κλειστά μάτια, περίεργες εκφράσεις κλπ. Στόχος είναι να δει ο πελάτης τις καλύτερες και πιο όμορφες στιγμές.
  • Αφού γίνει η διαλογή συνεχίζουμε με τη διόρθωση έκθεσης (exposure correction) . Πρόκειται για τη διόρθωση φωτεινότητας σε όλες τις εικόνες. Συχνά μπορεί μια φωτογραφία να είναι πολύ φωτεινή σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη. Αυτό δημιουργεί μια έντονη αντίθεση που οπτικά μπερδεύει τον θεατή. Διορθώνουμε λοιπόν όλες τις εικόνες ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία στη φωτεινότητα τους.
  • Συνεχίζουμε με τις χρωματικές διορθώσεις. Όλες οι ψηφιακές μηχανές διαθέτουν αισθητήρες που ορίζουν στο περίπου τα χρώματα με τα οποία θα αποδώσουν αυτό που βλέπουμε στη πραγματικότητα. Ως επαγγελματίες φωτογράφοι πρέπει να επέμβουμε στη συνέχεια και να διορθώσουμε όλα τα "λάθη" με τα οποία η μηχανή έχει αποδώσει τα χρώματα. Για αυτό το λόγο πάντα τραβάμε τις εικόνες μας σε RAW φορμά και όχι σε JPEG (το jpeg δεν επιτρέπει τη σωστή χρωματική διόρθωση). Σε αυτό το στάδιο γίνονται πολλοί πειραματισμοί σχετικά με το τελικό μας αποτέλεσμα. Ανάλογα με το τι δείχνει η φωτογραφία θα χρησιμοποιήσουμε και τον κατάλληλο χρωματισμό. Σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούμε ζεστά χρώματα.

Πως επεξεργάζονται οι εικόνες στην 8th Art Photography;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διαδικασία καθώς ορίζει το στυλ μας

ΒΗΜΑ 4

ΒΗΜΑ 3

ΒΗΜΑ 2

ΒΗΜΑ 1

Χρωματισμός - τελικό αποτέλεμα

Διόρθωση φωτεινότητας

Διαλογή

Αρχική λήψη

Πριν - Μετά

Τα δικά μας presets

Στην 8th Art Photography χρησιμοποιούμε τα δικά μας custom presets για να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα σε κάθε φωτογράφιση.

Ο Κώστας και η ομάδα του ήταν καταπληκτικοί! Απ το πρώτο τηλεφωνημα φάνηκε πως ο Κώστας είναι επαγγελματίας με όλη την έννοια, πράγμα που συνέχεια να επιβεβαιώνεται μέχρι και τη φωτογράφιση του γάμου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

- Αλεξία Γάμος 10/09/2022

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ

φωτογραφος γαμου θεσσαλονικη

Όλα όσα κρύβονται στο editing

Μπορεί να φαίνεται κάτι απλό όμως κρύβει άπειρες ώρες επεξεργασίας για να επιτευχθεί το απόλυτο αποτέλεσμα.

Portfolio

Εξερευνήστε τις εικόνες μας

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Faq

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα έτοιμο preset που χρησιμοποιούμε στις εικόνες μας. Έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας δεκάδες custom presets και προσαρμόζουμε το κάθε ένα ανάλογα την εκδήλωση. Σε έναν γάμο για παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε πιο έντονο contrast ενώ σε έναν άλλο πιο ήπιο με έμφαση στα κίτρινα χρώματα.

Υπάρχει μόνο ένα χρωματικό preset που χρησιμοποιείτε;

αΠΑΝΤΗΣΗ:

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Όταν μιλάμε για μια εκδήλωση γάμου όπου υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες τότε ο χρόνος του editing κυμαίνεται από 3 - 4 ημέρες. Πάντα ρόλο παίζει ο φόρτος εργασίας που υπάρχει την αντίστοιχη περίοδο και οι συνθήκες της εκδήλωσης.

Πόση ώρα χρειάζεται να ολοκληρωθεί μια εκδήλωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Πάντα μας ενδιαφέρει να ακούμε τους πελάτες μας. Εάν έχετε κάποια επιθυμία την οποία θέλετε να εφαρμόσουμε στην εκδήλωση σας τότε μπορείτε να μας την εκφράσετε. Φυσικά, ως επαγγελματίες θα κρίνουμε το εάν αυτό είναι κάτι που ταιριάζει ή όχι και αντίστοιχα θα σας ενημερώσουμε. Χαιρόμαστε σε κάθε περίπτωση να συζητάμε τις λεπτομέρειες.

Μπορώ να επέμβω σαν πελάτης στο editing;